Pt ca azi e ziua sotului meu m-am gandit sa-i fac un tort delicios si foarte ciocolatos care ne place foarte mult. Desi, datorita grabei am pus ganacheul prea cald si s-a cam insiropat blatul de de-asupra stricand astfel efectul.. insa a fost delicios..
Va recomand cu toata increderea aceasta retea convinsa fiind ca va intra in topul preferintelor voastre..
Total ingrediente:
12 oua
12 linguri zahar
9 linguri faina
3 linguri cacao
300 lapte
650 frisca lichida + 6 linguri
1 plic crem ole ciocolata
1 plic crem ole vanilie
1 ciocolata primola cu lapte
1 ciocolata primola alba
300 gr ciocolata menaj
2 linguri unt
pt blatul rotund:
6 oua
6 linguri zahar
6 linguri faina
Se separa ouale, se bat albusurile spuma pana se intaresc, apoi se adauga zaharul cate o lingura in timp ce continuam sa batem cu mixerul pana se topeste zaharul. Adaugam galbenusurile cate unul si le incorporam cu telul (nu mixerul) cu miscari circulare de jos in sus, dupaceea adaugam faina cate o lingura si incorporam urmand acelasi procedeu.
Compozitia o impartim in 2 (eu cantaresc vasul inainte de a face compozitia, dupaceea cantaresc totul, scad greutatea vasului si impart la 2) turnam jumatate de compozitie intr-o tava de tort (28 cm) cu pereti detasabili pe fundul careia am pus hartie de copt si dam la cuptorul preincins la 160 grade pt 20 minute. Blatul il incercam cu scobitoarea daca iese curata inseamna ca e copt. Repetam si cu cealalta jumatate de compozitie. Astfel vom avea doua blaturi mai subtiri (puteti sa faceti un singur blat si sa-l taiati in doua)..
pt blatul dreptunghi:
6 oua
6 linguri zahar
3 linguri faina
3 linguri cacao
Se separa ouale, se bat albusurile spuma pana se intaresc, apoi se adauga zaharul cate o lingura in timp ce continuam sa batem cu mixerul pana se topeste zaharul. Adaugam galbenusurile cate unul si le incorporam cu telul (nu mixerul) cu miscari circulare de jos in sus, dupaceea adaugam faina si cacaua cate o lingura si incorporam urmand acelasi procedeu.
Se toarna toata compozitia intr-o tava dreptunghiulara unsa si tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pt 20 minute, facem proba cu scobitoarea si cand e gata o scoatem si il punem la racit. Dupa ce s-a racit taiem fasii late de 3 cm.
pt crema ciocolata neagra:
1 plic crem ole de ciocolata
150 lapte
250 frisca lichida
1 ciocolata primola cu lapte +3 linguri frisca lichida
Un plic de crema Ole de ciocolata +150ml lapte+250 ml frisca lichida, amestecam bine cu mixerul, pana se ingroasa bine crema.
Intr-un vas mic rupem ciocolata bucatele +3 linguri frisca si topim bain mare sau la microunde, cand e fierbine (sa nu fiarba) amestecam bine, iar cand s-a racit incorporam in crema de ciocolata.
pt crema de ciocolata alba:
1 plic crem ole de vanilie
150 lapte
250 frisca lichida
1 ciocolata primola alba + 3 linguri frisca lichida
Fcem crema de ciocolata alba la fel ca pe crema de ciocolata neagra.
Incepem sa montam tortul:
Punem un blat rotund peste care intindem jumatate din crema de ciocolata.
Luam fasiile de blat de ciocolata le ungem cu crema alba, rulam o fasie ca pe o rulada si o asezam in picioare,
ungem latura ne unsa cu crema si rulam in jurul ei o alta felie de blat, continuam pana formam o spirala cu tot blatul de cacao.
Peste spirala punem cealalta jumatate de crema de ciocolata (daca v-a mai ramas crema alba, puteti s-o amestecati cu cea de ciocolata si mai adaugati 1 lingura cacao).
Peste crema asezati celalalt blat rotund.
Pregatim crema ganache
pt crema ganache
300 gr ciocolata menaj
150 gr frisca lichida
2 linguri unt
Intr-un vas mic rupem ciocolata bucatele + frisca si topim bain marie sau la microunde, cand e fierbine (sa nu fiarba) amestecam bine si adaugam untul, dam la racit iar cand se ingroasa si devine vascoasa o intindem peste tort.
Dam tortul la rece peste noapte sau macar cateva ore.
Pofta mareeeee!!
20 comentarii:
am avut pofta fooooaaaarteeee mareeeeeeeee!!!! a fost delicios MERITA INCERCAT!!!!! nota 10 Andra:*:*:*
Andy, te pricepi de numa !!! :X Esti o mamica exemplara si o gospodina de exceptie !! Multe felicitari :D
Arata demential, cred ca va trona pe masa mea pe 15 ian. cand e ziua sotului. Bravooo Andrada
La multi ani!
Anul nou sa-ti aduca numai bucurii!
Printesa sa fie sanatoasa si sa creasca frumos!
Imi place tortul tau, dar iti trebuie multa rabdare sa-l faci si eu nu mai am.Am sa-l notez totusi....cine stie!
Bely, sunt foarte curioasa de rezultat, sa-mi spui daca ai facut tortul si cum ti s-a parut... :*:*
Mari, multumim din suflet pt urari. Sa sti ca nu e asa greu de facut tortul, daca incerci totusi, sa-mi spui cu ti-a iesit :*:*
Alexandrada, Ligia , multumesc :*:*:*:*
super bun este putin spus!va recomand sa-l gustati!o bucatica de rai in farfuria voastra
felicitari andrada!!!!
marina, multumesc :) ma bucur ca ti-a placut :*
Buna Andrada si succes ! Frumos tortul am si eu o reteta asemanatoare Tort Pian .
http://amalia-mylife.blogspot.com/2010/02/tort-pian.html
amalia, multumesc! am aruncat o privire pe link-ul tau.. intradevar ai folosit ca si mine modelul "spirala" care este intalnit sub diverse denumiri :) insa sub denumirea de tort pian l-am inalnit intaia data pe blogul palacinkai care este intradevar o sursa de inspiratie si imi amintesc ca am fost surprinsa pt ca eu crezusem ca modelul spirala este unul autohton.
wow.....arata fantastic si salivez...nu cred ca mai astept pana la ziua sotului...e tocmai in noiembrie!!!! dar gasesc vreun motiv suficient de intemeiat sa il pregatesc!!!
irina
Irina, ma bucur ca te incumeti la acasta reteta, vei vedea ca nu e chiar asa greu pe cat pare, iar rezultatul v-a fi fabulos.. garantez! :*
super bun. am primit numai laude. dar recunosc ca l-am modificat putin. in crema de ciocolata am pus nuci. demential a iesit. data viitoare incerc si cu putine visine. familia(sotul in speta)iti multumeste:))
:) Foarte buna combinatia de cioco cu nuci, cu visine la fel, cred ca a iesit delicios... Cu deosebita placere :* !!
Buna! Am pus ochii de mult timp pe tortul asta si il voi face vineri pentru o ocazie deosebita.Am totusi o intrebare:tava este de 26 sau 28cm? Nu am mai facut in tava de 28,doar 26 si 24.Ma gandesc ca se paote intampla sa nu iasa destul de inalt in tava de 28?
Buna, daca te uiti la al 2-lea aliniat, am scris ca tava este de 28 cm, eu in general fac torturile in tava de 28cm. Chiar la tortul cu 4 etaje de saptamana trecuta, 2 etaje au fost tort Riana si toata lumea a fost absolut incantata de gust. Sa-mi spui daca v-a placut. :*:*
Tortul a iesit foarte bun,arata deosebit.L-am facut pentru ziua sotului.Singurul lucru care nu mi-a iesit foarte bine a fost crema ganache si asta numai din cauza mea.Am facut-o de multe ori inainte,dar acum am bagat-o la congelator sa se intareasca mai repede ca deja era ora 23 si am lasat-o cam mult si a iesit putin cam tare si cand am taiat tortul s-a crapat.
A mai ramas putin tort si a doua zi parca era si mai bun.
Multumesc pentru reteta.O recomand pentru ocazii deosebite. :-)
Ma bucur ca v-a placut :) Intradevar, tortul este mai bun a doua zi, am abservat si noi. Si eu mai gresesc cu crema ganache.. ei asta este, in fond nu suntem cofetarese,oricum stiind unde ai gresit, data viitoare iti va iesi perfect! :* :)
Trimiteți un comentariu