♥

joi, 23 decembrie 2010

Supa de gaina



Ingrediente:
1/2 gaina (pt ca eu aveam o gaina mare am pus doar spatele cu gatul, aripile si osul pieptului) sau un pui intreg.
5 morcovi
1 patrunjel radacina                                                         1 ceapa
1/2 gulie
1 ardei gras de preferinta galben (eu aveam rosu)
1 legatura patrunjel verde
1 lingura delikat de gaina
piper

Pt galuste:
1 ou mare
125 gr gris (aproximativ)
sare


  Carnea de pasare se curata bine si se spala, se transeaza si se pune deoparte. Zarzavatul se curata si se spala apoi de taie in jumatate. Se pun impreuna la foc intr-o oala de 7 litri cu 5 litri de apa rece si cu o lingura de delikat, nu se pune sare, daca supa nu e sarata suficient se poate aduga sare dupa gust la sfarsit.

 Supa se spumeaza din cand in cand.

Cand s-au fiert atat carnea cat si zarzavatul se opreste focul, se scot zarzavatul si carnea din oala apoi supa se strecoara intr-o oala curata.

Supa se degreseaza ca sa nu fie prea unsa, deaceea eu pregatesc supa seara astfel o las la rece pana a doua zi si apoi o degresez.

 Se serveste cu taietei sau galuste de gris. Daca se serveste cu taietei de casa, acestia se fierb direct in supa. Cand supa incepe sa clocoteasca se adauga taieteii si se fierb 1 minut dupa care se opreste focul si se acopera oala cu un capac.


Daca decideti sa faceti galuste atunci pt 5l de supa sunt suficiente galuste dintr-un ou mare. Se separa galbenusul de albus, acesta inpreuna cu un varf de sare se bate spuma tare..

se adauga galbenusul..

si se amesteca cu telul de jos in sus ca ca incorporeze aer..
 
apoi se toarna in ploaie grisul aprox 125 gr (in functie de marimea oului) pana ce compozitia incepe sa se desprinda usor de pe vas in timpul amestecarii.

 Se formeaza galustele cu o lingura de supa si se pun in zeama care clocoteste, ca sa nu se lipeasca compozitia de lingura aceasta se baga fie in supa fierbinte inainte de fiecare galusca, fie in apa rece.

Cand s-au pus toate galustele se da focul mic se acopera cu capacul si se fierb inca 5 minute apoi se opreste focul si se lasa sa se odihneasca 10 minute.

Se serveste cu piper negru proaspat macinat si patrunjel verde tocat.

Pofta buna!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Levesa de gaina cu galusti e supa mea preferata..

andrada`s kitchen spunea...

si a mea :)

Trimiteți un comentariu