♥

marți, 5 aprilie 2011

Pastiera Napoletana



Pastiera napoletana este un desert delicios care troneaza pe mesele italienilor din sud-ul peninsulei, de Pasti. Daca vreti sa incercati o "Pasca" netraditionala de Pasti, aceasta este reteta potrivita. Va promit ca va va ului!

Ingrediente pt aluat :
125 gr unt
250 gr faina
1 ou
1 galbenus
1 lingurita esenta de vanilie
100 gr zahar pudra

Ingrediente pt umplutura:
250 gr arpacas fiert (150 gr arpacas + 400 ml lapte)
350 gr ricotta
350 gr zahar
2 oua
2 galbenusuri
400 ml lapte
50 gr coaja portocala confiata de la dr oetker
30 gr unt
1 lingurita scortisoara macinata
2 linguri apa de flori de portocal
 coja rasa de la 1 lamaie
1 lingura esenta vanilie

Sugestii: Apa de flori de portocal se gaseste la Carrefour si costa in jur de 13 ron sticla.
Arpacasul se gaseste in orice supermarket sau in magazinele naturiste.




Pregatim aluatul:
Intr-un vas adanc punem faina si untul rece de la frigider pe care il taiem cubulete. Incepem sa incorporam untul in faina folosindu-ne mainile. Apoi incepem sa frecam compozitia intre palme pana se faramiteaza toata.

 Facem o fantana in centrul compozitiei si daugam zaharul, esenta de vanilie si ouale. Amestecam totul miscandu-ne repede, pana cand obtinem un aluat compact si elastic. Invelim totul in folie de plastic si punem la frigider pt 30 minute.

Pregatim umplutura:

Intai punem la fiert 150 gr arpacas in 400 ml lapte. Fierbem pana ce arpacasul se inmoaie, se umfla si plesneste. Daca e nevoie mai adaugati lapte.. ( folosim arpacas pt acesta fierbe si se inmoaie foarte bine spre deosebire de grau)

Intr-o cratita punem arpacasul, laptele, untul si coaja rasa de lamaie. Fierbeti la foc mic, amestecand continuu, pance ce totul devine o crema densa. Opriti focul si lasati la racit.

Intr-un bol punem ouale, zaharul, ricotta, apa de flori de portocal, esenta de vanilie si scortisoara si le mixam cu mixerul pana obtinem o compozitie omogena si fara cocoloase. Apoi amestecam cu compozitia de grau care trebuie sa se fi racit. Adaugam coja de portocala confiata si taiata cubulete.

Trecute cele 40 minute, scoatem de la frigider aluatul, taiem un sfert din el si il punem deoparte. Intindem restul de aluat si imbracam o forma rotunda de 28 cm pe care am uns-o cu unt. Intai taiem un cerc din aluat de marimea tavii, apoi o fasie lunga cu care imbracam peretele tavii.

Turnam in tava umplutura, apoi cu o furculita apasam marginile incat sa fie doar putin peste umplutura.

Intindem aluatul ce l-am pus de-o parte si taiem fasii pe care le asezam peste umplutura, formand astfel un grilaj. Daca va ramane aluat puteti taia mici romburi pe care sa le puneti in centrul fiecarui romb din grilaj. Ungem fiecare fasie de aluat cu ou batut.

Si dam la cuptorul preincins la 200 grade pt 1 h.
Daca dupa o ora suprafata va fi aurie, se scoate si se lasa la racit in forma de tort.

Cand s-a racit, eu am uns-o cu sirop din apa cu zahar ca sa straluceasca, daca doriti  puteti sa o pudrati cu zahar pudra.

Va promit ca va fi  foarte gustoasa mai ales dupa ce sta o zi sau doua.

Pofta buna!







5 comentarii:

retete- ina spunea...

foarte bine ti-a iesit,are o crusta apetisanta

andrada`s kitchen spunea...

Da... din pacate nu am reusit sa-i fac niste poze mai frumoase, ca a trecut prea repede .. :)

Anonim spunea...

buna.....eu am mincat aceasta pastiera napoletana si este ffffff buna.......incercati

andrada`s kitchen spunea...

:) ma bucur ca ti-a placut :*

Anonim spunea...

200 ml lapte, unt , arome se fierb ear cu arpacasul deja fiert in 4oo lapte? Pup RV

Trimiteți un comentariu