♥

vineri, 14 ianuarie 2011

Basbousa



Basbousa este o prajitura specifica tarilor arabe dar se gaseste sub alte denumiri si in tari precum Grecia sau turcia. E o prajitura rapida care poate inlocui biscuitele de langa cafea sau in zilele de vara complimenteaza un pahar mare de iaurt cu menta proaspata, varianta pe care o recomand cu toata increderea.


pt prajitura:                                                                
850 gr gris
150 gr cocos
300 gr zahar
300 gr unt
300 gr iaurt gras
80 gr migdale
110 gr faina
1 lingurita praf de copt
1 lingura esenta vanilie

pt sirop:
300 gr zahar
200 ml apa
1 lingurita suc lamaie
1 lingura  apa de trandafiri/ apa de flori de portocal

Sugestie: apa de trandafiri sau apa de flori de portocali, gasiti in Carrefour la raionul cu produse exotice. Se gasec in sticle de 300 ml la 10 ron/ buc.

Se amesteca grisul, cocosul, zaharul, faina cernuta cu praful de copt si se adauga iaurtul, vanilia, apoi se pune untul topit..

si se amesteca bine pana cand compozitia se dezlipeste de pe marginea vasului.

Se pune intr-o tava dreptunghiulara de 40x25 cm, unsa in prealabil cu unt .

Avem grija sa intindem compozitia uniform.

Cu un cutit aiem prajitura romburi si in fiecare romb se pune cate o migdala presand usor.

Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru circa 45 de minute (pana cand devine aurie).

Intre timp se prepara siropul. Se pune pe foc apa cu zaharul,

cand clocoteste se pune sucul de lamaie, apa de trandafiri sau de flori de portocal si amestecam pana cand se topeste zaharul, apoi lasam sa fiarba fara capac 5 minute, pana se ingroasa. Se ia dupa foc si se lasa la racit


Dupa ce s-a copt prajitura, se scoate din cuptor si se toarna siropul racit peste ea apoi se lasa sa se patrunda bine.

Se serveste dupa ce s-a racit ca sa aiba timp sa se imbibe bine in sirop altfel se va simti grisul...
Este foarte gustoasa servita alauri de o ceasca de cafea sau ceai de menta dar se poate sevi si cu un glob de ingetata sau o lingura generoasa de iaurt.

Pofta buna!

2 comentarii:

Cerna Alexandra spunea...

a fost super buna....mi-a placut enorm aroma de cocos pe care ti-o lasa in gura!!!!

andrada`s kitchen spunea...

:) ma bucur ca i-a placur alexandra :):*

Trimiteți un comentariu