♥

joi, 24 noiembrie 2011

Tort cu trenulete pt Alex



Am facut acest tort in coproductie cu Sidy ( http://sidyskitchen.blogspot.com/ ), pt superbul ei nepotel care a implinit 3 anisori. Sidy, iscusita cum e a facut un blat pufos pe care l-a umplut cu o delicioasa crema de castane si apoi m-a asistat la decoratul tortului. Regret tare mult ca timpul nu mi-a permis sa lucrez mai mult la detalii, insa eu zic ca a iesit foarte frumos si ca i-a placut micului sarbatorit, chiar daca timpul a fost limitat. :)
A fost o experienta foarte frumoasa si ma bucur ca am intalnit-o pe Sidy si ca i-am cunoascut frumoasa familie!

Cum spuneam, de prima parte s-a ocupat ea :)

Ingrediente:
Blat
15 oua
18 linguri faina
18 linguri zahar
3 linguri apa
1 pliculet praf de copt
Crema
500 g piure de castanet
250 g unt
100 g stafide
1 lingura esenta rom
200 ml frisca lichida

Prima data pornim cuptorul si il lasam sa se incalzeasca la 160 de grade.
Separam albusurile de galbenusuri , adaugam foarte putina sare si le batem spuma bine de tot.
Galbenusurile le mixam cu zaharul pina se albesc si isi dubleaza volumul, aproximativ 10 minute.
Peste galbenusuri adaugam apa si faina cernuta cu praful de copt. Adaugam faina cu lingura, putin cate putin pina o incorporam pe toata.
Adaugam jumatate din albusurile batute spuma amestecand cu grija pina le incorporam in blat , apoi adaugam si cealalta jumatate de albusuri cu care procedam la fel.
Impartim blatul aproximativ in doua . Cu prima jumatate , in care putem adauga 3-4 linguri apa de trandafir sau alta aroma ,umplem forma de silicon in forma de trenulet, dupa ce am uns-o cu unt.
Dam forma la copt in cuptorul incalzit, pe care il reducem la 140 de grade pentru aproxi,ativ 25 minute pina sunt coapte formele pentru trenulet.Facem proba cu scobitoarea si daca iese curata, scoatem trenuletul si dam la cuptor tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin unt, cu pandispanul ramas, pe care il vom coace tot la 140 de grade pina se rumeneste frumos deasupra.
Dupa ce s-au copt cele doua pandispane le lasam sa se raceasca in forme pentru ca se vor aburii putin si vor iesi mai usor din forme.
Crema o preparam intr-un bol mai mare in care batem frisca bine, adaugam apoi piureul de castanet mixat cu untul si putina esenta de rom daca mai este cazul.Adaugam si stafidele pe care le-am tinut in sirop caramel cu rom, dupa ce le-am strecurat.
Omogenizam bine crema si cu siropul caramel cu rom ,in care au stat stafidele, insiropam blatul de tort pe care l-am taiat in doua pe orizontal.
Prima foaie de pandispan o punem pe blatul de servire, o insiropam si adaugam crema din castanet cu stafide. Adaugam a doua foaie insiropata si dam tortul la rece pina facem pasta de zahar si fondantul.





De aici m-am pus eu pe treaba :)) Dar sa stiti ca si Sidy m-a ajutat. Intai am facut 3 portii de fondant. Reteta in imagini o gasiti Aici .

Ingrediente pt 1 portie:
450 gr zahar pudra (cumparat)
5 grame gelatina maruntita
50 gr miere energizant
30 ml apa

Cernem 400 gr de zahar pudra intr-un castron si punem de-o parte 50 de grame. Punem la hidratat in apa, gelatina si o lasam pt 5 minute. Cand gelatina este gata, punem peste ea energizantul, si dam cateva secunde in cuprorul cu microunde cat sa se toapeasca bine gelatina dar ATENTIE SA NU FIARBA! pt ca gelatina isi pierde propietatile cand fierbe. Bineinteles, puteti topi gelatina si pe baie de aburi pe aragaz. Turnam amestecul de gelatina topita in castronul cu zaharul pudra si incorporam zaharul cu o lingura.
Cand amestecul devine vascos si greu de amestecat cu lingura, il rasturnam pe masa de lucru si incepem sa-l framantam.
Recomand cu tarie folosirea manusilor chirurgicale, astfel aluatul nu se va lipi de maini si va fi mai usor de framantat. In timpul framantarii, presarati mereu cu zahar pudra ( cele 50 grame puse de-o parte) sub aluatul de zahar si framantati pana ce acesta nu se mai lipeste asa rau. Sa nu depasiti cele 450 gr de zahar (total)
, decat daca umiditatea in aer este foarte ridicata si aluatul este foarte lipicios, in mod normal este mai bine sa lasati pasta mai moale astfel cand o veti prelucra si veti mai folosi zahar pudra, nu o veti face prea teapana.
Se inveleste in folie de plastic, apoi se baga intr-o punga si se lasa la odihnit, la temperatura camerei pt 24 de h. Se poate folosi si imediat insa ideal este sa o lasati la odihnit.

Apoi am pregatit Crema de unt cu aroma de rom :
Ingrediente: 2 pachete de unt
                 : 1 plic frisca pudra
                 : 1 lingura esenta de rom
                 : 450 gr zahar pudra

Se pune untul moale intr-un castron, se adauga esenta, frisca pudra si se amesteca cu mixerul la viteza mica pana ce se incorporeaza, adaugam zaharul pudra cernut, putin cate putin. Cand totul s-a incorporat, punem mixerul pe viteza maxima si amestecam 15-20 min pana ce zaharul se topeste. Daca perioada de timp va fi mai mica, nu este nici o problema doar ca zaharul se va simti mai tare.


Decorat:

Intai imbracam cu crema de unt tortul, avand grija ca aceasta sa fie cat mai uniforma, asfel cand vom pune fondantul, acesta va arata frumos si fara denivelari. Dam tortul la rece pt minim 15-20 min.



Am colorat in verde jumatate din fondantul obtinut si l-am lasat sa se odihneasca. Fondantul ramas l-am impartit in 6 parti si le-am colorat in diverse culori. Pt colorat am folosit coloranti alimentari gel de la Americolor.

Am intins foaia de fondant verde care urma sa acopere tortul, de grosimea a 3-4 mm , avand grija sa fie suficient de mare incat sa acopere intreaga suprafata a tortului incluzand toate laturile acestuia.

Punem fondantul pe tort si il nivelam cu palmele sau cu planatorul ( pe care eu il uitasem acasa, asa ca mi-am folosit palmele).

Taiem fondantul in exces si astfel avem un tort acoperit cu fondant :).

Am trecut la decorarea trenuletului cu fondant. Munca multa si migaloasa.... am acoperit cu fondant colorat vagoanele pe care le-am uns cu putina crema de unt ca sa se lipeasca fondantul si apoi ne-am jucat cu decorarea acestora.

Bradutii i-am facut din fondant verde, intai am am dat forma conica unor bucati de diferite marimi de fondant si apoi cu o forfecuta care e folosita strict in bucatarie si pe care am dezinfectat-o cu acool, am taiat fondantul astfel inact am obtinut niste braduleti.



Tortul a aratat frumos si colorat insa si interiorul a fost de-a dreptul ispititor. Regret ca n-am avut inspiratia sa-mi pun aparatul de fotografiat si ca datorita grabei nu am reusit sa facem mai multe fotografii macar cu aparatul pe care il avea Sidy... :(



Mi-a facut o placere deosebita sa lucram impreuna si sper ca vom repeta aventura cat mai des :*
LA MULTI ANI ALEX !!






duminică, 13 noiembrie 2011

Tort cutie de bomboane




Tort in forma de cutie cu bomboane de ciocolata. Acest tort a fost o comanda de la o fiica pt mama ei, clienta a dorit un tort in forma de inima si sa fie culoare rosie, asa ca m-am gandit la o eleganta cutie cu bomboane de ciocolata. Tortul este pandispan cu crema de ciocolata, imbracat in fondant. Am facut si un tortulet mai mic pt ca imi doream sa incerc o tehnica noua de decorat, iata ce a iesit!
Sper sa va placa!!