Iata o prajitura delicioasa care-i poate satisface si pe cei mai pretentiosi ..
Reteta e una clasica, am primit-o si eu de la vecinuta mea Marina, asta dupa ce la o petrecere ma infipsesem de-a dreptul intr-o farfurie cu aceste prajituri facute de ea. Mai gustasem cu diferite ocazii aceasta prajitura, de fiecare data intr-o alta varianta, insa cea de pe urma m-a cucerit deplin.
Acum, dupa ce am facut-o (si adaptat-o putin), am cucerit si eu destui degustatori, sigura pe mine vi-o impartasesc si voua.
Sper sa nu asteptati prea mult pana s-o incercati... nu de alta, dar ar fi pacat :))
Ingrediente :
Blat:
8 albusuri
300 gr zahar
1 lingurita amoniac
1 lingurita otet
400 gr arahide crude
4 linguri faina
3 linguri cacao
Crema:
8 galbenusuri
1 ou
300 gr zahar
3 linguri lapte
3 linguri cacao
100 gr cicolata 75% cacao ( am folosit kandia)
250 gr unt 85% grasime
Glazura
200 gr ciocolata menaj
5 gr gelatina
100 ml lapte
Pregatim blatul:
Intai prajim usor in cuptor sau pe tigaie, alunele. Apoi le maruntim cu cutitul sau cu blenderul.
Se bat albususurile spuma tare, adaugam zaharul putin cate putin pana obtinem o bezea tare si lucioasa.
Peste bezea, cernem faina si cacaua si amestecam cu telul prin miscari circulare pana ce s-au incorporat.
Incorporam si alunele maruntite,
si apoi adaugam amoniacul stins cu otet, amestecam usor cu telul, turnam intr-o tava de 30x40 cm si bagam la cuptorul preincins la 170 gr pt aproximativ 25-30 min. Facem tetul cu scobitoarea, daca scobitoare iese curata din blat atunci este copt.
Scoatem din cuptor si lasam la racit.
Pregatim crema
Punem un vas cu apa pe aragaz la foc mic, peste care punem bolul in care vom pregati crema la bain-marie.
In bol punem galbenusurile, oul , zaharul, si le batem cu mixerul pana ce creste in volum se formeaza o crema densa
Adaugam laptele si cacaua
apoi ciocolata topita la microunde.
Lasam la racit si intre timp frecam cu mixerul untul pana ce devine o pasta moale. Incorporam usor untul in crema si lasam la frigider pt o ora, doua.
Turnam crema peste blat si nivelam. Daca e prea moale crema mai dam la rece.
Pregatim glazura de ciocolata.
Punem gelatina la hidratat in lapte pt 5 minute. Taiem marunt si topim ciocolata la microunde sau la bain-marie. Cand gelatina s-a hidratat o punem la microunde pt cateva secunde pana ce devine lichida ( atentie sa nu fiarba) si o turnam peste ciocolata topita amestecand incontinuu.
Turnam peste prajitura si nivelam.
Peste am razuit putina ciocolata cu lapte pt un efect maxim
Dam la racit si servim.
Sugestie:
Pt a obtine felii de prajitura netede si perfecte, tineti lama cutitului intr-un pahar cu apa fierbinte, apoi stergeti lama cu un prosop curat si taiati prajitura, repetand operatinunea oridecateori cutitul se raceste.
Pofta buna!!
16 comentarii:
Arata super bine.Eu sunt cel mai mare fan ciocolata.Te pup!
bravo!!!!!!!!!!!!1a iesit mai bine ca a mea
Whoa, provocatoare de saliva prajitura asta :)
arata de nota 1000.....
yammy, un deliciu!!!!Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!!!!
Buna Andrada! Tocmai am terminat prajitura si tare-s necajita ca nu mi-a iesit deloc deloc. C rema pare prea multa si prea moale pentru aria blatului asa ca s-a scurs din ea si pe marginea tavii. Iar glazura pusa pe prajitura rece s- a intarit instant asa ca n-am mai avut cum sa o nivelez. Oare cu ce am gresit? eu zic ca am respectat tot ce ai zis? Ce dimensiune are tava in care ai facut tu?
Bianca.. :((( Ai lasat bine crema la racit inainte de a pune untul?? (untul la temperatura camerei, nu topit) Ai dat crema la frigider inainte de a o pune peste blat ? Daca ai respectat pasii, efectiv nu-mi imaginez ce a mers rau... crema nu e multa pt ca iese destul de gros stratul de crema. Dimensiunile tavii le-am notat in postare.
Oricum nu te panica, totul se rezolva. Incearca sa aduni crema de pe blat (cu un cutit) cu glazura cu tot si mixeaz-o pana se amesteca bine, glazura de ciocolata o v-a ingrosa, pune-o peste prajitura si apoi razuieste ciocolata de-asupra. Nici nu stiu cum sa te mai ajut, daca vrei da-mi tel tau (nu-l public) si te sun sa te ajut cumva... :(((
Am uitat sa specific, crema si mie mi-a curs pustin de pe blat, dar am luat-o cu lama cutitului si am pus-o peste prajitura. Glazura poate ti-a iesit prea densa sau s-a racit prea tare inainte de a o pune peste crema.. Chiar nu stiu de ce nu ti-a iesit .. :( Pt ca untul cand se raceste se intareste si atunci intareste crema fara probleme..
Draga Andrada, iti multumesc foarte mult pentru raspunsul tau. in urma lui mi-am dat seama ca nu am citit cu atentie "instructiunile" tale si am pus untul mixat la temp camerei cat crema era ink calda. Asta este, data viitoare va iesi bine, oricum iti multumesc foarte mult si te felicit! tie ti-a iesit grozav, este o adevarata maestra. La Multi Ani si tot ce iti doresti in noul an! In seara asta fac panna cotta aia e mai simpla si tre sa-mi iasa :) Te pup cu mare drag !
Bianca, imi pare tare rau ca din cauza unei mici scapari s-a compromis toata prajitura... :(( Insa sunt sigura ca data viitoare v-a fi un succes!! Te pup si Lamulti ani cu mare drag, tie si familiei tale!!!
Wauuuuuuu,e perfecta!Cred ca o pot transforma si in tort.Suuuuper buna!Felicitari!
Langmina, da o poti transforma intr-un tort insa sa ai grija e e destul de moale crema, deci nu rezista intr-un tort cu multe straturi ;)
Multumesc pt vizita :*
Am facut prajitura cu foarte mici modificari . Absolut delicioasa ! :)
Ma bucur ca ti-a placut :-X :)
Buna. Daniela e numele meu. Oare crema nu ar ieşi puţin mai tare daca aş adauga puţin amidon la fierbere? Vreau să il fac tort si nu vreau să curgă...mulţumesc :)
buna Daniela, chiar nu stiu ce sa-ti spun :) daca incerci si reusesti, spune-ne si noua, te rog.. :)
Trimiteți un comentariu