Ingrediente pt 1 portie:
450 gr zahar pudra (cumparat)
5 grame gelatina maruntita
50 gr miere energizant
30 ml apa
Pasta de zahar este facuta din zahar pudra, cel mai bun este cel cumparat pt ca contine amidon, daca aveti rabdare puteti sa macinati voi zaharul si sa inlocuiti 5% din cantitatea de zahar pudra cu amidon de porumb, de exemplu 950 gr zahar pudra + 50 gr amidon = 1 kg zahar pudra pt pasta de zahar, sau: 475 gr zahar pudra +25 gr amidon = 500 gr zahar pudra pt pasta de zahar.
Eu am incercat si varianata asta si a mers fara probleme insa prefer sa-l cumpar si sa nu mai stau sa-l macin de 3 ori (ca sa fie ultra fin) cu masina de macinat cafea si dupaceea sa-l mai si cern, dar daca voi aveti o masina performanta, puteti incerca. In ceea ce priveste de zaharul pudra cumparat, eu folosesc Coronita, se gaseste la supermarket in pungi de 500 gr si costa 4.75 Ron.
Energizantul inlocuieste glucoza in pasta de zahar, pt ca ingredientul principal in energizant este glucoza, puteti de asemenea folosi miere. Eu folosesc energizantul de la Arovit care se gaseste la supermarket in borcane de 400 gr si costa 5 Ron. Cand nu am gasit energizant, am folosit glucoza tableta pe care am topit-o la microunde si a functionat perfect.
Gelatina, eu folosesc gelatina maruntita de la Dr. Oetker, se gaseste la orice supermarket in pliculete de 10 gr si costa 1 Ron.
Procedeu:
Cernem 400 gr de zahar pudra intr-un castron si punem de-o parte 50 de grame.
Punem la hidratat in apa, gelatina si o lasam pt 5 minute.
Cand gelatina este gata, punem peste ea energizantul,
Si dam cateva secunde in cuptorul cu microunde cat sa se toapeasca bine gelatina dar ATENTIE SA NU FIARBA! pt ca gelatina isi pierde propietatile cand fierbe. Bineinteles, puteti topi gelatina si pe baie de aburi pe aragaz.
Turnam amestecul de gelatina topita in castronul cu zaharul pudra,
si incorporam zaharul cu o lingura.
Cand amestecul devine vascos si greu de amestecat cu lingura, il rasturnam pe masa de lucru si incepem sa-l framantam.
Recomand cu tarie folosirea manusilor chirurgicale, astfel aluatul nu se va lipi de maini si va fi mai usor de framantat. In timpul framantarii, presarati mereu cu zahar pudra ( cele 50 grame puse de-o parte) sub aluatul de zahar si framantati pana ce acesta nu se mai lipeste asa rau. Sa nu depasiti cele 450 gr de zahar (total)
, decat daca umiditatea in aer este foarte ridicata si aluatul este foarte lipicios, in mod normal este mai bine sa lasati pasta mai moale astfel cand o veti prelucra si veti mai folosi zahar pudra, nu o veti face prea teapana.
Se inveleste in folie de plastic, apoi se baga intr-o punga si se lasa la odihnit, la temperatura camerei pt 24 de h. Se poate folosi si imediat insa ideal este sa o lasati la odihnit.
Succes!