♥

vineri, 24 iunie 2011

Pasta de zahar sau fondant



Ingrediente pt 1 portie:
450 gr zahar pudra (cumparat)
5 grame gelatina maruntita
50 gr miere energizant
30 ml apa


Pasta de zahar este facuta din zahar pudra, cel mai bun este cel cumparat pt ca contine amidon, daca aveti rabdare puteti sa macinati voi zaharul si sa inlocuiti 5% din cantitatea de zahar pudra cu amidon de porumb, de exemplu 950 gr zahar pudra + 50 gr amidon = 1 kg zahar pudra pt pasta de zahar, sau:  475 gr zahar pudra +25 gr amidon = 500 gr zahar pudra pt pasta de zahar.

Eu am incercat si varianata asta si a mers fara probleme insa prefer sa-l cumpar si sa nu mai stau sa-l macin de 3 ori (ca sa fie ultra fin) cu masina de macinat cafea si dupaceea sa-l mai si cern, dar daca voi aveti o masina performanta, puteti incerca. In ceea ce priveste de zaharul pudra cumparat, eu folosesc Coronita, se gaseste la supermarket in pungi de 500 gr si costa 4.75 Ron.

Energizantul inlocuieste glucoza in pasta de zahar, pt ca ingredientul principal in energizant este glucoza, puteti de asemenea folosi miere. Eu folosesc energizantul de la Arovit care se gaseste la supermarket in borcane de 400 gr si costa 5 Ron. Cand nu am gasit energizant, am folosit glucoza tableta pe care am topit-o la microunde si a functionat perfect.

Gelatina, eu folosesc gelatina maruntita de la Dr. Oetker, se gaseste la orice supermarket in pliculete de 10 gr si costa 1 Ron.

Procedeu:
Cernem 400 gr de zahar pudra intr-un castron si punem de-o parte 50 de grame.


Punem la hidratat in apa, gelatina si o lasam pt 5 minute.

Cand gelatina este gata, punem peste ea energizantul,

Si dam cateva secunde in cuptorul cu microunde cat sa se toapeasca bine gelatina dar ATENTIE SA NU FIARBA! pt ca gelatina isi pierde propietatile cand fierbe. Bineinteles, puteti topi gelatina si pe baie de aburi pe aragaz.

Turnam amestecul de gelatina topita in castronul cu zaharul pudra,

si incorporam zaharul cu o lingura.

Cand amestecul devine vascos si greu de amestecat cu lingura, il rasturnam  pe masa de lucru si incepem sa-l framantam.

Recomand cu tarie folosirea manusilor chirurgicale, astfel aluatul nu se va lipi de maini si va fi mai usor de framantat. In timpul framantarii, presarati mereu cu zahar pudra ( cele 50 grame puse de-o parte) sub aluatul de zahar si framantati pana ce acesta nu se mai lipeste asa rau. Sa nu depasiti cele 450 gr de zahar (total)
, decat daca umiditatea in aer este foarte ridicata si aluatul este foarte lipicios, in mod normal este mai bine sa lasati pasta mai moale astfel cand o veti prelucra si veti mai folosi zahar pudra, nu o veti face prea teapana.

Se inveleste in folie de plastic, apoi se baga intr-o punga si se lasa la odihnit, la temperatura camerei pt 24 de h. Se poate folosi si imediat insa ideal este sa o lasati la odihnit.

Succes!

46 comentarii:

Bucate Apetisante spunea...

Multumesc de reteta. Eu nu fac torturi de acest gen fiindca nu ma pricep de fel, imbrac torturile in frisca si cam atat din pacate. Dar daca vreodata ma incumet la asa ceva, stiu de unde sa iau reteta de fondant.
O duminica frumoasa!

andrada`s kitchen spunea...

:) :*

Anonim spunea...

de cand caut reteta asta......duminica este ziua tatalui meu si vreau sa-i fac o surpriza......
Mersi mult!!!!

andrada`s kitchen spunea...

:) Succes! Sa-mi spui cum ti-a iesit :)

Adriana spunea...

done!sa vedem ce iese :D multzam pt retzeta :*

Anonim spunea...

Nu se poate gasi fondatul gata preparat in magazine?:)

andrada`s kitchen spunea...

Nu, din pacate.. defapt se gaseste ceva martipan de la dr Oetker in pachete de 200 gr la vre-o 8-9 lei.

camy38 spunea...

Se gaseste la comanda pe Lumea basmelor si costa 28 lei kg.

Anonim spunea...

Cu acesta pasta se pot face si figurine?

andrada`s kitchen spunea...

Anonim: da, eu folosesc aceasta pasta atat la acoperit torturile cat si la figurine.

Anonim spunea...

Si dintr-o portie cam cata pasta iese?

Delia spunea...

Cu altfel de miere nu se poate face? Eu nu am gasit miere energizanta...

andrada`s kitchen spunea...

Anoim, dintr-o portie iese aproximativ 500 gr pasta .

Delia, daca citesti cu atentie introducerea ai sa observi ca am specificat ca se poate inlocui cu miere sau cu glucoza tableta care se topeste in prealabil.
Succes cu reteta :*:*

Anonim spunea...

...Se poate folosi si colorant? daca da, de unde se poate procura> `multumesc!

andrada`s kitchen spunea...

Aceasta reteta este pt pasta de zahar, care initial este alba. Apoi o colorezi dupa cum ai nevoie. Colorantii trebuie sa fie gel sau praf, si se pot procura de pe internet de pe site-urile de specialitate. Eu una, recomand cu caldura http://lumeabasmelor.ro/

Anonim spunea...

Nu sunt experta in prajituri , dar ma straduiesc cat de mult pot. Voi incerca aceasta reteta pentru tortul de Revelion.
Multumesc pentru reteta si sfaturi

Malecsia spunea...

Tocmai am incercat sa fac :) sper ca a si iesit...acum se odihneste. Nu am folosit tot zaharul pus deoparte. Este de rau?

andrada`s kitchen spunea...

nu este de rau numai sa nu-ti iasa prea moale :)
Succes !!!!! Sunt sigura ca te vei descurca de minune :X

Anonim spunea...

buna! unde se gaseste miere energizant?

andrada`s kitchen spunea...

Eu cumpar mirea energizant de la Selgros sau Unicarm. Daca nu gasesti, poti folosi tablete de glucoza care se gasesc in orice magazin sau miere normala.

Anonim spunea...

Buna! La reteta asta se pune o tableta intreaga de glucoza?

andrada`s kitchen spunea...

se pune aceeasi cantitate indiferent ca e vb de energizant, miere sau glucoza. Adica 50 gr.

Anonim spunea...

Buna Andrada voi incerca si eu sa fac pasta dar nu am gasit decat colorant lichid .Oare pot sa-l folosesc, sau mai bine o las alba? Nu as vrea so stric. Peste 2 zile baietelul meu face trei ani si vroiam sa le fac o surpriza, sa incerc ceva nou.

andrada`s kitchen spunea...

buna,
din pacate colorantul lichid nu poate fi folosit decat daca vrei o singura culoare. De ex albastru, atunci in apa in care pui la hidratat gelatina pui si 10ml de colorant, dar atentie sa scazi cantitatea de apa astefel incat cantitatea totala de lichid sa fie aceeasi ca in reteta de baza. Problema e ca astfel nu poti controla culoarea.. :(

Anonim spunea...

Da ai dreptate, asta ar fi fost o solutie , dar am riscat , ma gandeam sa experimentez. Dupa ce am facut pasta alba, am portionat-o, pt ca imi trebuia mai multe culori si am amestecat in cea mare colorant rosu e drept a mai cerut zahar si in cea mica albastru, si o parte a ramas alba. Imi trebuia ca sa fac ornamentul pt o masina. A iesit pana la urma dar a trebuit sa suplimentez zaharul. Ai incercat cumva sa pastrezi mai mult timp pasta , adica o perioada mai lunga?

andrada`s kitchen spunea...

din pacate suplimentarea zaharului nu este o soluie prea buna, pt ca pasta devine sfaramicioasa si isi pierde elasticitatea.
Pasta de zahar poate fi pastrata in frigider sau congelator.

Georgia spunea...

Am incercat reteta si nu stiu de ce, dar fondantul se rupea cand incercam sa il transfer de pe masa pe tort cu ajutorul facaletului...am ajuns sa ornez tortul cu frisca. Nu inteleg ce s-a intamplat, am urmat toate instructiunile. Exista vreun mod de a il transfera care sa fie mai eficient?

andrada`s kitchen spunea...

nu stiu exact ce s-a intamplat dar cel mai probabil, metoda de transfer cu facaletul a fost problema. Transferul trebuie facut cu bratele. Cauta pe net niste turoriale si ai sa vezi cum se pune fondantul pe tort, astfel incat nu vei mai intampina probleme in viitor.

Carmen spunea...

Am sa folosesc si eu aceasta reteta pt tortul de ziua matusii mele,insa am cateva nelamuriri...de cata cantitate de pdz o sa am nevoie atat pt a imbraca tortul,dar si pt a realiza un decor?sunt deajuns aceste cantitati ale retetei,sau va trebui s-o dublez?din acest fondant voi putea realiza flori si detalii cat mai fine pt decor,sau se va rupe daca voi intinde foaia de fondant cat mai subtire?imi puteti da cateva sfaturi? :( va multumesc mult si felicitari pt tot ceea ce faceti...

Alina P. spunea...

perfecta reteta, eram putin sceptica, dar din fericire mi-a iesit si mie (destul de bine pentru prima experienta zic eu)
tortul meu e inca "in progress" as I speak(credeam ca e prea mult o portie intreaga de fondant - m-am inselat :)) ), dar tin sa multumesc pentru reteta, sper sa-mi iasa si detaliile colorate dupa ce mai prepar inca jumatate de portie
p.s. e genial tortul cu motocicleta, sper ca si varianta mea sa iasa macar pe jumatate la fel de reusit

andrada`s kitchen spunea...

Alina, ma bucur ca te-ai incumetat sa incerci fondantul. Vei vedea ca v-a schimba felul in care vor arata torturile tale de acum inainte :))))) la mine cel putin asa a fost.. Succes in continuare si sunt sigura ca tortul tau v-a iesi minunat.!

Anonim spunea...

Am facut aceasta reteta, insa cand l-am gustat am observat ca se simteau particule de zahar... chiar nu imi dau seama din ce cauza, deoarece l-am cernut de 3 ori zaharul pudra inainte sa adaug compozitia cu gelatina. As dori un sfat

andrada`s kitchen spunea...

Anonim, nu inteleg ce vrei sa spui cand spui ca ai simtit particulele de zahar :( Ai folosit zahar pudra coronita? Daca da, atunci nu stiu ce sa-ti spun. Daca ai folosit macinat acasa,sau cumparat dar de la alti producatori, atunci probabil nu a fost macinat indeajuns. Incearca cu Coronita. Te imbratisez!

Anonim spunea...

buna ziua ..o sa incerc si eu aceasta pasta//sper sa-mi reuseasca,,,toate torturile dvs sunt facute cu aceasta pasta.....????????florile figurinele..si celelalte detalii.tot cu aceasta pasta

andrada`s kitchen spunea...

Toate torturile mele sunt acoperite cu aceasta pasta, deasemenea detaliile de pe torturi si unele figurine. Insa pt flori si figurine se foloseste un alt tip de pasta care se face altfel si se numeste gumpaste .

Ana spunea...

ajung aceste cantitati pt un tort mare?

andrada`s kitchen spunea...

Nu stiu exact ce inseamna " un tort mare" insa nu cred ca va ajunge :) Eu am dat cantitatile pt o portie (500 gr fondant).

Anonim spunea...

Pot folosi acest fondant pentru briose?

andrada`s kitchen spunea...

Desigur, poti folosi fondantul si pt decorarea brioselor :)

cristi spunea...

Pentru glazurat gogosi,merge?

andrada`s kitchen spunea...

Nu spun ca nu se poate, insa nu este glazura pt gogosi. Glazura pt gogosi se face din lapte/apa,zahar pudra, zeama de lamaie si esenta + colorant daca vrei o anumita culoare.
Intr-un bol pui zahar pudra, 1 lingurita zeama de lamaie, esenta si adaugi apa/lapte pana cand obtii o glazura care vascoasa dar curge fara cocoloase.

Anonim spunea...

Multumim pentru reteta, sper sa reusesc ! Am o intrebare... dupa ce am facut tortul, inainte sa punem aceasta pasta de zahar trebuie sa punem ceva pe tort, ca sa se lipeasca ?

andrada`s kitchen spunea...

tortul trebuie imbracat in crema de unt sau intr-un strat subtire de gem. Succes !!

cristianbt spunea...

pentru un tort de 30 m ajunge o singura portiede pasta de zahar?

Tinky.f spunea...

Buna ziua! As vrea sa va intreb unde pastrati torturile, la frigider? Nu transpira?

andrada`s kitchen spunea...

Da, le pastrez la frigider. Cand e umiditatea ridicata transpira, nu se poate evita din pacate.

Trimiteți un comentariu