♥

vineri, 24 iunie 2011

Pasta de zahar sau fondant



Ingrediente pt 1 portie:
450 gr zahar pudra (cumparat)
5 grame gelatina maruntita
50 gr miere energizant
30 ml apa


Pasta de zahar este facuta din zahar pudra, cel mai bun este cel cumparat pt ca contine amidon, daca aveti rabdare puteti sa macinati voi zaharul si sa inlocuiti 5% din cantitatea de zahar pudra cu amidon de porumb, de exemplu 950 gr zahar pudra + 50 gr amidon = 1 kg zahar pudra pt pasta de zahar, sau:  475 gr zahar pudra +25 gr amidon = 500 gr zahar pudra pt pasta de zahar.

Eu am incercat si varianata asta si a mers fara probleme insa prefer sa-l cumpar si sa nu mai stau sa-l macin de 3 ori (ca sa fie ultra fin) cu masina de macinat cafea si dupaceea sa-l mai si cern, dar daca voi aveti o masina performanta, puteti incerca. In ceea ce priveste de zaharul pudra cumparat, eu folosesc Coronita, se gaseste la supermarket in pungi de 500 gr si costa 4.75 Ron.

Energizantul inlocuieste glucoza in pasta de zahar, pt ca ingredientul principal in energizant este glucoza, puteti de asemenea folosi miere. Eu folosesc energizantul de la Arovit care se gaseste la supermarket in borcane de 400 gr si costa 5 Ron. Cand nu am gasit energizant, am folosit glucoza tableta pe care am topit-o la microunde si a functionat perfect.

Gelatina, eu folosesc gelatina maruntita de la Dr. Oetker, se gaseste la orice supermarket in pliculete de 10 gr si costa 1 Ron.

Procedeu:
Cernem 400 gr de zahar pudra intr-un castron si punem de-o parte 50 de grame.


Punem la hidratat in apa, gelatina si o lasam pt 5 minute.

Cand gelatina este gata, punem peste ea energizantul,

Si dam cateva secunde in cuptorul cu microunde cat sa se toapeasca bine gelatina dar ATENTIE SA NU FIARBA! pt ca gelatina isi pierde propietatile cand fierbe. Bineinteles, puteti topi gelatina si pe baie de aburi pe aragaz.

Turnam amestecul de gelatina topita in castronul cu zaharul pudra,

si incorporam zaharul cu o lingura.

Cand amestecul devine vascos si greu de amestecat cu lingura, il rasturnam  pe masa de lucru si incepem sa-l framantam.

Recomand cu tarie folosirea manusilor chirurgicale, astfel aluatul nu se va lipi de maini si va fi mai usor de framantat. In timpul framantarii, presarati mereu cu zahar pudra ( cele 50 grame puse de-o parte) sub aluatul de zahar si framantati pana ce acesta nu se mai lipeste asa rau. Sa nu depasiti cele 450 gr de zahar (total)
, decat daca umiditatea in aer este foarte ridicata si aluatul este foarte lipicios, in mod normal este mai bine sa lasati pasta mai moale astfel cand o veti prelucra si veti mai folosi zahar pudra, nu o veti face prea teapana.

Se inveleste in folie de plastic, apoi se baga intr-o punga si se lasa la odihnit, la temperatura camerei pt 24 de h. Se poate folosi si imediat insa ideal este sa o lasati la odihnit.

Succes!

duminică, 12 iunie 2011

Tort pt Alexandra


Alexandra, prietena si vecinuta mea care a implinit Vineri 21 ani, m-a rugat sa-i fac tortul Riana, tort care ii place ei foarte mult. Stiind insa, ca asteapta foarte multi invitati mi-am propus un proiect indraznet.. un tort cu 4 etaje..si cine daca nu Alexandra merita un asemenea tort ? :)  Iata ce a iesit..

La acest tort, primul si al 3-lea etaj au fost tort Riana . Cel de-al 2-lea si ultimul etaj au fost pandispan cu crema de afine ( frisca+ dulceata de afine, metoda Aici  ) si crema de capsuni (frisca+ dulceata capsuni+ bucati de capsuni proaspete).





sâmbătă, 11 iunie 2011

Tort Nemo



Acesta este cel de-al 2-lea tort cu pasta de zahar pe care l-am facut. De data aceasta pt finutul meu Luca, care a implint de curand 3 anisori. Tortul este cu crema de ciocolata alba si crema Nesquick cu cirese proaspete. Mai jos gasiti ingredientele.



Total ingrediente:

Pt blatul de tort:
12 oua 
12 linguri zahar
9 linguri faina
3 linguri cacao

Pt crema:
600 ml frisca lichida
200 gr ciocolata alba 
1 lingurita esenta de vanilie 
200 ml lapte
4 galbenusuri
60 gr zahar
50 gr unt + 1 lingura
60 gr Nesquick 
200 gr cirese proaspete

Tort cu zane


Am sa postez torturile cu pasta de zahar pe care am inceput sa le fac cu diferite ocazii. Pentru ca sunt la inceput de drum va rog sa nu fiti prea duri cu criticile :):)

Primul meu tort cu pasta de zahar. L-am facut pt ziua fetitei mele in Mai cand a implinit 1 anisor.

marți, 7 iunie 2011

Pastrav cu sos de ton, plante aromatice si piper rosu



Nu imi facea pofta nici una dintre retetele de pastrav pe care le stiam sau pe care le-am am vazut pe internet, asa ca.. am inventat una si nu intamplator s-a dovedit a fi delicioasa. Va recomand cu placere sa o incercati, la mine in familie s-a bucurat de un real succes, i-a placut foarte mult, inclusiv fetitei mele care nu prea mananca peste.

Ingrediente
1 pastrav
50 gr file de ton
1 lingurita maioneza (light pt cei ce tin dieta south beach)
3 linguri iaurt
cateva fire oregano
3 frunze melissa
3 frunze salvie
jumatate lamaie
cateva boabe piper rosu in saramura
1 lingurita ulei
sare