♥

joi, 30 decembrie 2010

tort Riana


 Pt ca azi e ziua sotului meu m-am gandit sa-i fac un tort delicios si foarte ciocolatos care ne place foarte mult. Desi, datorita grabei am pus ganacheul prea cald si s-a cam insiropat blatul de de-asupra stricand astfel efectul.. insa a fost delicios..
Va recomand cu toata increderea aceasta retea convinsa fiind ca va intra in topul preferintelor voastre..


Total ingrediente:
12 oua     
12 linguri zahar
9 linguri faina
3 linguri cacao
300 lapte
650 frisca lichida + 6 linguri
1 plic crem ole ciocolata
1 plic crem ole vanilie
1 ciocolata primola cu lapte
1 ciocolata primola alba
300 gr ciocolata menaj
2 linguri unt

pt blatul rotund:
6 oua
6 linguri zahar
6 linguri faina
Se separa ouale, se bat albusurile spuma pana se intaresc, apoi se adauga zaharul cate o lingura in timp ce  continuam sa batem cu mixerul pana se topeste zaharul. Adaugam galbenusurile cate unul si le incorporam cu telul (nu mixerul) cu miscari circulare de jos in sus, dupaceea adaugam faina cate o lingura si incorporam urmand acelasi procedeu.

Compozitia o impartim in 2 (eu cantaresc vasul inainte de a face compozitia, dupaceea cantaresc totul, scad greutatea vasului si impart la 2) turnam jumatate de compozitie intr-o tava de tort (28 cm) cu pereti detasabili pe fundul careia am pus hartie de copt si dam la cuptorul preincins la 160 grade pt 20 minute. Blatul il incercam cu scobitoarea daca iese curata inseamna ca e copt. Repetam si cu cealalta jumatate de compozitie. Astfel vom avea doua blaturi mai subtiri  (puteti sa faceti un singur blat si sa-l taiati in doua)..


pt blatul dreptunghi:
6 oua
6 linguri zahar
3 linguri faina
3 linguri cacao
Se separa ouale, se bat albusurile spuma pana se intaresc, apoi se adauga zaharul cate o lingura in timp ce  continuam sa batem cu mixerul pana se topeste zaharul. Adaugam galbenusurile cate unul si le incorporam cu telul (nu mixerul) cu miscari circulare de jos in sus, dupaceea adaugam faina  si cacaua cate o lingura si incorporam urmand acelasi procedeu.

 Se toarna toata compozitia intr-o tava dreptunghiulara unsa si tapetata cu hartie  de copt si dam la cuptor pt 20 minute,  facem proba cu scobitoarea si cand e gata o scoatem si il punem la racit. Dupa ce s-a racit taiem fasii late de 3 cm.


pt crema ciocolata neagra:
1 plic crem ole de ciocolata
150 lapte
250 frisca lichida
1 ciocolata primola cu lapte +3 linguri frisca lichida
Un plic de crema Ole de ciocolata +150ml lapte+250 ml frisca lichida, amestecam bine cu mixerul, pana se ingroasa bine crema.

Intr-un vas mic rupem ciocolata bucatele +3 linguri frisca si topim bain mare sau la microunde, cand e fierbine (sa nu fiarba) amestecam bine, iar cand s-a racit incorporam in crema de ciocolata.


pt crema de ciocolata alba:
1 plic crem ole de vanilie
150 lapte
250 frisca lichida
1 ciocolata primola alba + 3 linguri frisca lichida
Fcem crema de ciocolata alba la fel ca pe crema de ciocolata neagra.


Incepem sa montam tortul:
Punem un blat rotund peste care intindem jumatate din crema de ciocolata.

Luam fasiile de blat de ciocolata le ungem cu crema alba, rulam o fasie ca pe o rulada si o asezam in picioare,

ungem latura ne unsa cu crema si rulam in jurul ei o alta felie de blat, continuam pana formam o spirala cu tot blatul de cacao.


Peste spirala punem cealalta jumatate de crema de ciocolata (daca v-a mai ramas crema alba, puteti s-o amestecati cu cea de ciocolata si mai adaugati 1 lingura cacao).


Peste crema asezati celalalt blat rotund.


Pregatim crema ganache
pt crema ganache

300 gr ciocolata menaj
150 gr frisca lichida
2 linguri unt
Intr-un vas mic rupem ciocolata bucatele + frisca si topim bain marie sau la microunde, cand e fierbine (sa nu fiarba) amestecam bine si adaugam untul, dam la racit iar cand se ingroasa si devine vascoasa o intindem peste tort.

Dam tortul la rece peste noapte sau macar cateva ore.

Pofta mareeeee!!

Cheese cake cu portocale



In sezonul rece nimic nu ma face sa visez la sarbatorile de iarna ca mirosul de portocale, asa ca am pregatit o prajitura rapida cu portocale..

 300 gr biscuiti digestivi
100 g unt topit
4 linguri zahar 
1 kg branza ricotta
6 oua
250 g zahar 
coaja de la o portocala
1 lingurita esenta de portocale
400 g frisca lichida

Pt jeleul de portocale
400 gr suc de portocale
1 plic gelatina
2 linguri zahar 


Se pun biscuitii intr-o punga si se zdobesc cu sucitorul sau se zdobesc in blender/choper.

 Biscuitii se amesteca cu 4 linguri de zahar  

Si cu untul topit 

se intinde intr-o tava rotunda cu fundul detasabil de 28 cm si se niveleaza cu fundul unui pahar.

Intr-un vas inalt se pun ricotta

250 gr zahar, coaja de portocala, esenta,  frisca lichida si ouale
se amesteca cu mixerul pana se omogenizeaza

si se toarna in tava peste blatul de biscuiti. Sa nu va speriati daca compozitia va parea foarte lichida, asa trebuie sa fie.

Se da  la cuptorul preincins  la 160 grade timp de 50 de minute. Se opreste apoi cuptorul si se lasa prajitura sa se raceasca timp de o ora. Nu va speriati daca s-a crapat sau are neregularitati, defectele vor fi ascunse cu jeleul de portocale.

Pt jeleul de portocale se amesteca sucul de portocale cu zaharul si se pune pe foc pana incepe sa fiarba, gelatina inmuiata in apa se amesteca cu sucul de portocale fiert si racit cat sa nu fie prea fierbinte pentru gelatina. Amestecul rezultat se toarna peste cheese cake care s-a racit si este inca in tava.. Cand s-a racit complet o poti pune la frigider peste noapte.  

Pofta buna!



miercuri, 29 decembrie 2010

Ciorba de burta



Sunt multe variante la ciorba de burta si fiecare crede ca varianta lui e cea originala, eu nu am pretentia asta insa cred ca ciorba mea de burta este printre cele mai bune :) Reteta asta o am de la un prieten bucatar intr-un restaurant unde mergeam des sa manancam ciorba de burta.. incercati-o, poate gasiti ca e varianta care va place cel mai mult, cine stie?

Ingrediente:          

400 gr pulpa de porc            
3 morcovi
2 ceape
1 ardei gras
1 ardei iute
2-3 frunze dafin
1 lingurita delikat
50 gr gogosari murati
6 catei usturoi
200 gr smantana grasa
1 lingura faina
1 kg burta prefiarta si taiata fideluta
sare/piper

Se curata zarzavatul si se pune la fiert la foc mic impreuna cu carnea, dafinul si  delikatul.

 Dupa 3-4 ore cand totul este fiert, se strecoara supa rezultata..
 Separat se fierbe burta care este prefiarta intr-o oala cu apa si sare, aprox 30min (in functie de burta). Apoi se strecoara
 Intre timp se freaca cu telul intr-un vas mare, 1 lingura de faina cu smantana si 4 catei de usturoi zdrobiti

se adauga jumatate polonic supa pana se omogenizeaza, apoi toata smantana..

se continua cu adaugare a a cate un polonic de supa pana ce compozitia ajunge la temperatura supei,

apoi se toarna compozitia in oala.


Se da la foc mic si se amesteca in oala din cand in cand, cand a dat in clocot se adauga burta, 2 catei de usturoi zdrobiti..

si gogosari taiati marunt se mai fierbe totul pt 10 minute. Asezonam cu sare si piper.

Se potriveste de acreala in farfurie cu smantana, otet, lamaie sau otet dupa gogosari.
 Servim cu paine prajita, smantana si ardei iute.

Pofta buna! 

marți, 28 decembrie 2010

Bruschette



 Iata o reteta cu care nu veti da niciodata gres. Am mancat ceva asemanator intr-un bar dint-un orasel din nordul Italiei,  am adaptat-o intr-o oarecare masura la ingredientele ce se gasesc in romania si rezultatul nu mi-a inselat deloc asteptarile.

Ingrediente
8 felii mari paine                                              
200 gr kaizer felii subtiri
2 mozzarela (300 gr) sau cascaval
1 rosie mare
1 catel usturoi mic
2 frunze busuioc  verde (sau uscat)
5 linguri ulei de masline






Se prajesc feliile de paine pe ambele parti.

Se taie in cuburi mari mozzarella si se pun peste paine

peste mozzarella se aseaza felii de kaizer (puneti mai multe felii pt ca se vor strange la caldura),

se dau la cuptor pana ce se topeste mozzarella si se rumeneste kaizer-ul...


In timp ce sta painea la cuptor, intr-un bol se zdrobeste catelul de usturoi si se freaca cu uleiul de masline si putina sare.Peste se adauga rosiile taiate cubulete si busuiocul maruntit


Se scot din cuptor feliile de paine, peste fiecare se intinde cate o lingurita de rosii (nu foarte mult ca sa nu acopere gustul) si se servesc calde..
Pofta buna!

Sandwich cu rulada rustica



Dupa ce ne-am infruptat cu carnati, chiftele, snitele si fripturi in seara de Craciun si pt ca a mai ramas o bucata din rulada rustica, m-am gandit sa pregatesc niste sandwich-uri ca si gustare la pachet pt musafirii din alta localitate ce s-au intors acasa a doua zi .

ingrediente:                                                
1 paine ciabatta (mica)
unt pt uns
6 frunze salata verde
2 rosii
1 ceapa mica
1 fir ceapa verde
o bucata rulada rustica reteta Aici
 maioneza cu hrean
sare

Acest sandwich se poate servi rece pt ca rulada nu este nici grasa nici unsa.

 Se taie painea transversal si se unge cu unt.


Se taie rosiile si ceapa rondele, iar ceapa verde se taie julienne...
Se rup cateva frunze de salata, se spala si se usuca cu hartie de bucatarie.
Se taie subtire 9 felii de rulada. Si montam sandwich-ul.. incepem cu 3 felii de salata, apoi asezam peste ele, 3 felii de rosii, 3 inele de ceapa si cateva fire de ceapa verde, saram si punem maioneza.

 peste asezam feliile de rulada

continuam cu stratul rosii, ceapa verde si salata..

Mai punem putina maioneza si servim cu mare pofta.